9.6 van 10 / 25 beoordelingen

Aanvraag VOG

Wat is een VOG?

De verklaring omtrent het gedrag is uitgegroeid tot een van de belangrijkste integriteitsinstrumenten van Nederland. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van de Minister dat uit onderzoek met betrekking tot het (vroegere) gedrag van de betrokken persoon of rechtspersoon dat er tegen deze (rechts)persoon geen bezwaren bestaan voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Deze VOG is vaak bij wet verplicht gesteld voor het bedrijf of de stageplaats waar u wilt solliciteren of werken. Wilt u werken een van de volgende sectoren werken dan is de kans erg groot dat u over een VOG dient te beschikken.

  • Zorg en welzijn
  • Onderwijs
  • Kinderopvang
  • Financiële dienstverlening
  • Taxibranche
  • Buitengewoon opsporingsambtenaar
  • Juridische dienstverlening
  • Transport en logistiek
  • ICT
  • Bouwe en Techniek
  • Openbare Orde en veiligheid
  • Schoonmaak
  • Detailhandel
  • Horeca

Tevens is het op basis van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek mogelijk om de VOG als voorwaarde te verbinden voor het verkrijgen van een huisvestigingsvergunning. Dit is bijvoorbeeld op sommige plaatsen in Rotterdam het geval. Geen VOG betekent dan geen huisvestiging op die locatie. Daarnaast wordt de VOG vaak gehanteerd als middel om personen tussentijds te screenen.

Kortom: het lijkt dus absolute noodzaak dat u over dit document, de VOG, beschikt.

Kan ik met een strafrechtelijk verleden een VOG krijgen?

Op dit punt bestaan veel misvattingen. Ook met een strafrechtelijk verleden is het mogelijk om een VOG te krijgen. Relevant zijn onder andere hoe erg het strafbaar feit is, hoe lang geleden het heeft plaatsgevonden en hoeveel strafbare feiten zijn gepleegd.

Denk niet te snel dat u toch niet in aanraking kunt komen voor een VOG. De VOG is tegenwoordig heel erg belangrijk bij het vinden van passend werk. Passend werk kan u helpen bij het met succes terugkregen in de samenleving.

Uit een studie blijkt dat 2/3 van de onderzochte jongvolwassenen met een licht tot zwaar strafblad ervaring had met het niet verkrijgen van een VOG. Dit vormt een groot obstakel voor het met succes terugkeren in de maatschappij. Ook blijkt uit onderzoek dat er bij dit soort jongvolwassenen bewijs is voor zelfuitsluiting. Dat houdt in dat mensen met een crimineel verleden toch niet gaat solliciteren naar een functie, omdat men bang is om afgewezen te worden omdat een VOG-aanvraag niet verkregen kan worden. Vandaar dat in eerste instantie niet eens wordt geprobeerd om een VOG aan te vragen. Bij deze groep is er namelijk het vermoeden dat ze toch geen VOG zullen krijgen. Uit onderzoek blijkt echter dat er vaak te negatief wordt gedacht over het kunnen krijgen van een VOG. Je kansen kunnen dus in werkelijkheid groter zijn dan je misschien zelf denkt.

Slechts 6% van ex-gedetineerden heeft tijdens hun eerste jaren na vrijlating een VOG aangevraagd. Dit lage percentage valt mogelijk te verklaren aan de hand van de verwachtingen die ex-gedetineerden hebben, namelijk dat zij geen Verklaring Omtrent Gedrag zullen ontvangen. Deze verwachtingen zijn vaak onterecht. Uit onderzoek blijkt dat een recent detentieverleden (bijvoorbeeld een korte gevangenisstraf) niet automatisch leidt tot een afwijzing. In 1/3 (ongeveer 33%) van de gevallen werd een VOG wel toegekend aan mensen die vast hebben gezeten.

Doe je zelf niet tekort! Iedereen verdient een tweede kans en recht op een succesvolle terugkeer in de maatschappij. Goed en passend werk kan helpen uw leven (weer) op de rit te krijgen. Vraag nu bij advocaatvog.nl je Verklaring Omtrent Gedrag aan of laat je door ons bijstaan bij het alsnog verkrijgen van een VOG wanneer een eerdere aanvraag is afgewezen.

Voor een indicatie van uw kansen op het verkrijgen van een VOG kunt u de volgende VOG-check invullen: https://vogcheck.justis.nl/

Let wel op: de uitslag van de check is niet bindend en een aanvraag indienen kan altijd! De uitslag van de check is namelijk geen aanvraag. Wordt een aanvraag afgewezen dan helpen wij u graag bij het alsnog krijgen van een VOG.

Hoe moet ik een VOG-aanvragen en wat is vereist voor een VOG.

De Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens maakt het mogelijk dat de VOG op een aantal manieren kan worden aangevraagd.

De makkelijkste manier is om de aanvraag digitaal in te dienen bij Justis. De kosten zijn het laagst en het gaat het snelst. Meestal is het de organisatie of werkgever die de eerste stap zet door het klaarzetten van het aanvraagformulier. Dan krijgt u een mail van de screeningsautoriteit met een aanvraagcode. Hiermee kunt u inloggen, uw gegevens controleren en de aanvraag betalen. Voor vrijwilligersfuncties is niet altijd een vergoeding verschuldigd. Bespreek het een en ander met de organisatie de VOG van u verlangt.

Het aanvraagformulier kan gedownload worden op: https://www.justis.nl/producten/vog/index.aspx.

Op deze site vindt u tevens meer informatie over het aanvragen van een VOG.

De aanvraag om afgifte van de verklaring omtrent het gedrag kan in fysieke zin worden gedaan bij de gemeente waar u bent ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP). U dient dan een volledig ingevuld aanvraagformulier mee te nemen. Dit krijgt formulier krijgt u doorgaans van uw werkgever. Verder moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen (bijvoorbeeld id-kaart, rijbewijs of paspoort) en contant geld of uw pinpas. U dient immers direct bij de aanvraag te betalen. De kosten zijn hoger dan wanneer de aanvraag digitaal wordt ingediend

Spoedaanvraag

Heeft u uw VOG snel nodig dan is het onder omstandigheden mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen. Er moet wel spraken zijn van een van de volgende gevallen:

  • Adoptie
  • Werk in het buitenland
  • Benoeming tot gedeputeerde of wethouder
  • Kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger.

Deze omstandigheid moet u dan bij de aanvraag vermelden.

Op het moment is het vanwege het coronavirus (COVID-19) ook mogelijk voor mensen in cruciale beroepsgroepen om een spoedaanvraag in te dienen. U kunt dan uw aanvraag indienen via uw werkgever. Nadat het formulier is ingevuld en is verzonden ontvangt u van Justis een aanvraagnummer. Met dit nummer dient u contact op te nemen met het klantcontactcentrum van Justis.In het contactformulier vermeld u naast het aanvraagnummer ook dat uw aanvraag spoed heeft omdat u werkt in een cruciale beroepsgroep.

VOG aanvragen voor een rechtspersonen

Ook voor rechtspersonen kan het gewenst of noodzakelijk zijn om een VOG aan te vragen. De rechtspersonen die een VOG kunnen aanvragen zijn de naamloze vennootschap (nv), besloten vennootschap (bv), de stichting, de vereniging, de commanditaire vennootschap, de vennootschap onder firma (vof) en de maatschap.

Met een VOG kunnen rechtspersonen aan anderen laten zien dat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd die een gevaar opleveren voor het werk, de dienst of de taak die ze uitvoeren. Een rechtspersoon kan een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig hebben bij het afsluiten van een contract of om lid te worden van een brancheorganisatie.

Bij een aanvraag onderzoekt Justis uw bedrijf en alle bestuurders, maten, vennoten of beheerder met de Nederlandse nationaliteit geen strafrechtelijk verleden hebben. Heeft de rechtspersoon of ten minste één van de bestuurders wel een strafbaar feit gepleegd dan bekijkt Justis of dit strafrechtelijk feit relevant is voor het doel van de aanvraag.

Een strafrechtelijk verleden van een hoge functionaris binnen het bedrijf of het feit dat de rechtspersoon een strafblad kan voorkomen dat u een VOG krijgt. Krijgt u ten onrechte niet de VOG of heeft u groot belang bij het verkrijgen van de VOG kijk dan op de volgende pagina: Bezwaar VOG.

Hoe moet ik een VOG voor een rechtspersoon aanvragen?

Er zijn twee manieren om een VOG aan te vragen voor een rechtspersoon. Dit kunt u digitaal doen of schriftelijk.

Digitaal

Wilt u op digitale wijze u aanvraag afhandelen dan dient u te beschikken over zogeheten eHerkenning of eIdas.

Schriftelijk

Op de site van Justis staat een aanvraagformulier dat u kunt downloaden en dient in te vullen. Dit formulier vraagt onder andere om algemene gegevens, het inschrijfnummer bij de KvK (Kamer van Koophandel), de rechtsvorm van de onderneming en het doel van de onderneming. Bij de VOG RP-aanvraag dient u de volgende documenten mee te sturen:

  • Een origineel uittreksel van maximaal 14 dagen oud uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Indien u nog niet staat ingeschreven als bedrijf, dan dient te vertegenwoordiger een afschrift van de statuten mee te sturen
  • Een omschrijving waarin het doel van de aanvraag wordt uitgewerkt. Hierbij dient te worden aangegeven wat de bedrijfsvoering van uw onderneming betreft en tot welke branche u behoort.
  • Goed leesbare kopieën van geldige legitimatiebewijzen van alle bestuurders, maten, vennoten of beheerder en de vertegenwoordiger die de aanvraag indient.
  • Een kopie van de statuten of een machtiging waaruit blijkt dat de vertegenwoordiger van het bedrijf bevoegd is om de aanvraag in te dienen
  • Het betalingsbewijs van de aanvraag

 Verder verwijzen we u naar de site van Justis:

https://www.justis.nl/producten/vog/vog-voor-rechtspersonen.aspx
  1. Ramakers, Geen VOG, geen werk? Een studie naar VOG-aanvragen en werkkansen na vrijlating, Recht der Werkelijkheid, afl. 1, 2020, p. 8-24.