Wat is de VOG?
De VOG is eigenlijk een stuk waarbij de overheid zegt dat er weinig tot geen risico bestaan met betrekking tot het werk wat u wilt doen of de functie die u wilt vervullen. In andere woorden u kunt gewoon bij de werkgever of andere plek aan de slag. Deze VOG krijgt u wanneer u geen strafblad heeft of geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor het doel van de aanvraag.
De overheid heeft de taak om de samenleving te beschermen. Zo wil de overheid niet dat iemand die al een groot aantal keren met alcohol achter het stuur heeft gereden taxichauffeur wordt en iemand die is veroordeeld voor een zedendelict kan gaan werken bij een peuterspeelzaal.
De Verklaring Omtrent het Gedrag is tegenwoordig de sleutel tot werk. Beschik je niet over een VOG dan kan het heel lastig worden om werk te vinden waar je normaal gesproken wel voor in aanmerking komt. Het niet krijgen van een VOG kan heel frustrerend zijn. Wij zijn van mening dat een (strafrechtelijke) fout in beginsel niet in de weg mag staan aan het opbouwen van een mooie toekomst. De samenleving heeft er immers belang bij dat ook deze mensen gewoon mee draaien in de maatschappij. Vandaar dat wij u met raad en daad bijstaan bij het verkrijgen van een VOG, ook wanneer deze in eerste instantie wordt afgewezen.
Screeningsprofielen
Wanneer u een VOG gaat aanvragen (meestal gebeurt dit door de werkgever) vindt de beoordeling of u een VOG moet krijgen plaats aan de hand van een screeningsprofiel. Er zijn algemene en specifieke screeningsprofielen. Voor sommige beroepen is het vereist dat er aan een specifiek screeningsprofiel wordt getoetst. Overleg dit met uw werkgever. Wanneer u in de zorg wil werken moet u niet het screeningsprofiel Juridische dienstverlening aankruisen.
U kunt maar 1 specifiek screeningsprofiel aankruisen waaraan getoetst zal worden.
De specifieke screeningsprofielen:
- 01 Politieke ambtsdragers
- 06 Visum en emigratie
- 18 Huisvestigingsvergunning (dit screeningsprofiel is van toepassing op aanvragen in het kader van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek)
- 25 (Buitengewoon) opsporingsambtenaar
- 40 Vakantiegezinnen en adoptie
- 45 Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier
- 50 Exploitatievergunning (dit screeningsprofiel kan alleen worden gebruikt als de gemeente de instelling is die de VOG verlangt en u de VOG aanvraagt ten behoeve van een exploitatievergunning voor een horecabedrijf)
- 55 Juridische dienstverlening
- 60 Onderwijs ((dit screeningsprofiel is van toepassing op al het personeel dat werkzaam is bij een educatieve instelling)
- 65 Taxibranche: chauffeurskaart (dit screeningsprofiel kan alleen worden gebruikt als Kiwa Register B.V. de organisatie is die de VOG verlangt en bij paragaaf 2.1. van het formulier alle gegevens van Kiwa Register B.V. zijn vermeld)
- 70 Taxibranche: ondernemersvergunning (dit screeningsprofiel kan alleen worden gebruikt als Kiwa Register B.V. de organisatie is die de VOG verlangt en bij paragaaf 2.1. van het formulier alle gegevens van Kiwa Register B.V. zijn vermeld)
- 75 (Gezins)voogd bij voogdijinstellingen, reclasseringswerker, raadsonderzoeker en maatschappelijk werker
- 80 Beëdigd tolken/vertalers (dit screeningsprofiel kan alleen worden gebruikt als de Raad voor Rechtsbijstand de organisatie is die de VOG verlangt.)
- 85 Lidmaatschap schietvereniging
- 95 Financiële dienstverlening
U kunt alleen een algemeen screeningsprofiel selecteren wanneer u geen specifiek screeningsprofiel heeft aangekruist.
Wanneer dit niet het geval is kunt u wel op aan meerdere (of alle) algemene screeningsprofielen laten toetsen
Algemene screeningsprofielen
Informatie
11 Bevoegdheid hebben tot het raadplegen en/of bewerken van systemen
12 Met gevoelige/vertrouwelijke informatie omgaan
13 Kennis dragen van veiligheidssystemen, controlemechanismen en verificatieprocessen
Geld
21 Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan
22 Budgetbevoegdheid hebben
Goederen
36 Het bewaken van productieprocessen
37 Het beschikken over goederen
38 Het voorhanden hebben van stoffen, objecten en voorwerpen, die bij oneigenlijk of onjuist gebruik een risico vormen voor mens (en dier)
Diensten
41 Het verlenen van diensten (advies, beveiliging, schoonmaak, catering, onderhoud, etc.)
43 Het verlenen van diensten in de persoonlijke leefomgeving
Zakelijke transacties
53 Beslissen over offertes (het voeren van onderhandelingen en het afsluiten van contracten) en het doen van aanbestedingen
Proces
61 Het onderhouden/ombouwen/bedienen van (productie)machines en/of apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuien
62 (Rijdend) vervoer waarbij goederen, producten, post en pakketten worden getransporteerd en/of bezorgd, anders dan het intern transport binnen een bedrijf
63 (Rijdend) vervoer waarbij personen worden vervoerd
Aansturen organisatie
71 Personen die vanuit hun functie mensen en/of een organisatie (of een deel daarvan) aansturen
Personen
84 Belast zijn met de zorg voor minderjarigen
85 Belast zijn met de zorg voor (hulpbehoevende personen, zoals ouderen en gehandicapten
86 Kinderopvang (altijd aanvinken in combinatie met het functieaspect 84). (Dit functieaspect 86 kan alleen worden gebruikt voor de kinderopvang. Dit functieaspect 86 altijd in combinatie met 84 aankruisen ten behoeve van de kinderopvang en de inschrijving in het personenregister kinderopvang op basis van de Wet kinderopvang
Beleidsregel en beoordeling
Voor het beoordelen van de aanvraag ter verkrijging van een VOG wordt gebruik gemaakt van de Beleidsregels VOG-NP RP 2018 (Staatscourant 2017. nr. 68620). Hierin staat vermeld waar rekening mee wordt gehouden wanneer uw aanvraag beoordeeld wordt.
De belangrijkste gegevens uit de beleidsregels zijn:
- Bij de beoordeling wordt uitgegaan van een objectief criterium en een subjectief criterium. Bij het objectieve criterium wordt gekeken naar het risico voor de samenleving wanneer jij het werk zou gaan verrichten dat je wilt gaan doen. Bij het subjectieve criterium wordt gekeken naar wat jouw belang is bij het krijgen van de VOG. Op grond van het subjectieve criterium kan het zo zijn dat jouw belang zwaarder weegt dan het objectieve criterium, namelijk wanneer het risico op herhaling niet zo groot is.
- Voor het objectieve criterium zijn met name de volgende gegevens relevant
- Dat in principe tot 4 jaar wordt teruggekeken in uw justitiële documentatie. Dit kan anders zijn wanneer er ernstige delicten zijn gepleegd (langere terugkijktermijn) of wanneer u een jonge leeftijd hebt (korte terugkijktermijn)
- Relevant is of er bij recidive (herhaling) sprake zou van een risico voor de samenleving
- Er wordt gekeken naar de aard (ernst) van het delict
- Er wordt gekeken naar de locatie waar je van plan bent om werkzaamheden te verrichten.
- Voor het subjectieve criterium wordt onder meer gekeken naar
- De omstandigheden van het geval
- De afdoening van de strafzaak
- Het tijdsverloop
- De hoeveelheid antecedenten (veroordelingen, strafbeschikkingen etc.)
- Of u ten tijde van het plegen minderjarig was
- De omstandigheden van het geval
Beslistermijn
U wilt natuurlijk weten hoe lang het duurt voordat op zo’n aanvraag wordt beslist. In artikel 37 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens staat dat er binnen 4 weken wordt beslist. Voor een rechtspersoon is de termijn 8 weken (art. 38 Wjsg). Wanneer de Minister het voornemen heeft om afwijzend te beslissen en u dus geen VOG krijt, dan wordt er binnen 8 weken beslist. Wanneer er een voornemen is om de VOG-aanvraag af te wijzen krijgt u altijd eerst de gelegenheid om uw zienswijze kenbaar te maken. Hierbij helpen we u ook graag.
Conclusie:
- Een VOG dient u binnen 4 weken te krijgen. In de praktijk gebeurt dit sneller
- Krijgt u geen VOG binnen 4 weken dan moet u in de gelegenheid worden gesteld om uw zienswijze kenbaar te maken, waarin u kunt zeggen waarom er toch moet worden overgegaan tot het verstrekken van de VOG. De uiteindelijke afwijzing moet binnen 8 weken na aanvraag plaatsvinden.
Spoedaanvraag
In bijzondere gevallen kunt u een spoedaanvraag indienen die ook met spoed zal worden behandeld. De spoedaanvraag zal in dat geval worden afgehandeld binnen 5 werkdagen. Dit kan alleen wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Er worden geen justitiële gegevens (strafbare feiten) aangetroffen
- De aanvraag is volledig
- Er is sprake van een spoedeisend belang
- (niet limitatief: er zijn meer gevallen van spoedeisend belang denkbaar)
- Een werkgever/werkzaamheden/stage in het buitenland of
- Een adoptieprocedure in het buitenland of
- Benoeming tot gedeputeerde of wethouder en kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger.
- (niet limitatief: er zijn meer gevallen van spoedeisend belang denkbaar)
De rechtspersoon kan ook gebruik maken van de spoedaanvraag.
- Dit kan in het bijzonder wanneer de aanvraag betrekking heeft op een aanbestedingsprocedure of op activiteiten van de rechtspersoon in het buitenland.
Het uiteindelijke besluit: VOG of niet
Justis besluit namens de Minister of u wel of geen VOG krijgt. Indien u wel een VOG krijgt dan feliciteren we u en wensen u veel geluk bij uw werkzaamheden. Wanneer u geen VOG krijgt dan is dit heel frustrerend. U heeft waarschijnlijk goede bedoelingen en wil een nieuwe start maken. Het niet krijgen van een VOG kan dan tot gevolg hebben dat u niet het werk kunt gaan doen wat u graag zou willen doen. Wij helpen u graag om alsnog een VOG te krijgen. Het houdt immers niet op bij de mededeling dat u geen VOG krijgt. In dat geval kunnen we binnen 6 weken na dagtekening (datum) van het besluit in bezwaar gaan tegen het besluit waarin staat dat u geen VOG krijgt. Als u dan nog steeds uw VOG niet krijgt kunnen we samen met u beroep gaan bij een onafhankelijke en onpartijdige rechter. Wanneer ook deze uw belang bij het krijgen van de VOG niet op waarde schat staan we u meer dan graag bij in een hoger beroep-procedure bij de Raad van State. Wij beschikken over de relevante kennis, vaardigheden en ervaring om u optimaal bij te staan bij het alsnog verkrijgen van een VOG.